0
Curyšský čokoládový koláč
6-8
LINDT Excellence 70%
30-45 minut
Střední

Kulinářský hold největšímu švýcarskému městu.

  • 1 ⅔ šálku (200 g) mouky
  • 9 polévkových lžic (135 g) másla
  • ⅔ šálku (70 g) práškového cukru
  • 1 žloutek
  • ¼ čajové lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1-2 polévkové lžíce studené vody nebo mléka
  • 3 x 100 g LINDT Excellence 70%, nasekané
  • ¾ šálku + 2 polévkové lžíce (200 g) másla
  • 3 vajec, lehce našlehané
  • 4 žloutky
  • ¼ šálku (50 g) cukru
1

Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru smíchejte máslo s cukrem do krému. Přidejte žloutek a vanilkový extrakt. Ve zvláštní misce smíchejte mouku a kakao a přidejte do másla se žloutkem. Pokud je těsto suché a nedrží pohromadě, přidejte studenou vodu nebo mléko. Nechte těsto odpočinout v lednici alespoň jednu hodinu. Těsto rozválejte na 3 mm tloušťky a vložte do vymaštěné formy (pouze do poloviny výšky rozebíratelné formy). Do středu udělejte vidličkou dírky, překryjte pečícím papírem a zatižte nevařenou rýží nebo fazolemi. Tím zabráníte stěnám, aby se zbortily dovnitř a současně zajistíte, aby byl koláč správně propečený i uprostřed. Pečte přibližně 10 -15 minut. Poté vyjměte rýži nebo fazole a pokračujte v pečení dalších 10 minut. Vyjměte z trouby a odstavte.

2

Nasekanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a odstavte. Ve zvláštní míse našlehejte vejce, žloutky a cukr, dokud se objem hmoty nezdvojnásobí. Rozpusťte máslo. Do vaječné směsi opatrně zapravte čokoládu. Za stálého míchání postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Náplň nalijte na korpus ve formě a povrch srovnejte. Pečte 35-40 minut při 80 °C. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout ve formě. Podávejte vlažné.