0
Čokoládové tiramisu
6
LINDT Excellence 70%
30-45 minut
Střední

Ať žije Itálie! Tradiční recept obohacený o čokoládu.

  • Rozpusťte 65 g tmavé čokolády LINDT Excellence 70%, nasekané
  • ¾ šálku (60 g) másla změklého při pokojové teplotě
  • ¼ šálku (20 g) moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 3 vejce (90 g) cukru
  • (65 g) proseté mouky
  • Dort je hotový pokud na párátku, zapíchnutém do středu, nezůstane žádné těsto.
  • 1 šálek (125 ml) silné kávy
  • 2 polévkové lžíce (30 ml) Marsaly, Kahluy nebo rumu
  • 3 vejce
  • ⅓ šálku (65 g) cukru
  • 226 g Mascarpone
  • 1 šálek (125 ml) husté smetany
  • 1 polévková lžíce (15 ml) Marsaly, Kahlúy nebo rumu
1

Čokoládový dort

Předehřejte troubu na 180 °C. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a dejte stranou. Rozmíchejte máslo, moučkový cukr a sůl a po jednom přidávejte žloutky. Nakonec přilijte rozpuštěnou čokoládu. Bílky našlehejte za postupného přidávání cukru, dokud neztuhnou. Do čokoládové směsi opatrně zapravte ⅓ bílků a poté i zbývající bílky a prosetou mouku. Těsto nalijte do vymaštěné rozkládací formy (23 cm) a pečte přibližně 40 minut při teplotě 180 °C. Při použití dvou (20 cm) forem se doba pečení sníží. Zkontrolujte po 30 minutách. Dort je hotový pokud na párátku, zapíchnutém do středu, nezůstane žádné těsto.

2

Krém

Ušlehejte žloutky a cukr do krému. Přidejte Mascarpone a alkohol a dobře rozmíchejte. Našlehejte smetanu a jemně ji vmíchejte do směsi s Mascarpone.

3

Pro jednu formu (23 cm)

Rozkrojte dortový základ napůl a nechte nasáknout polovinou kávové směsi. Rozetřete na něj polovinu směsi s Mascarpone. Opakujte pro druhou část dortu a zbylou směs s Mascarpone. Zakryjte a vložte na 6 hodin nebo přes noc do lednice.

4

Pro 6 sklenic

Nakrájejte dort na kostky. Podle velikosti sklenic použijte tři nebo dvě vrstvy.

5

Podávání

Tiramisu ozdobte sekanou nebo strouhanou tmavou čokoládou a posypte kakaem.