0
Čokoládové suflé
LINDT Dark Chocolate
30-45 minut
Ambiciózní

Klasický dezert, jehož příprava je mylně považována za komplikovanou. Opak je pravdou, stačí přesně dodržovat postup a nikdy neotvírat troubu během pečení. Servírujte okamžitě, než pěna slehne.

  • ¼ šálku (55 g) másla
  • ⅓ šálku + 2 polévkové lžíce (55 g) mouky
  • ½ šálku (125 ml) mléka
  • 40 g čokolády LINDT Excellence 70%, nasekané
  • ⅓ šálku (40 g) kakaového prášku
  • 5 bílků
  • 4 žloutky
  • ⅓ šálku (65 g) cukru 

Rozpuštěné máslo na přípravu forem

Základní směs na suflé bez bílků lze připravit předem a skladovat v lednici. Před přípravou vyjměte včas z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu

1

Předehřejte troubu na 200 °C

2

Vytřete formy rozpuštěným máslem a vysypte je cukrem. Zbylý cukr oklepejte.

3

Máslo a mouku vložte do misky a prohněťte. Rozválejte do válečku a ten nakrájejte na menší kousky.

4

Mléko, nasekanou čokoládu a kakaový prášek vložte do rendlíku a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu.

5

Přidejte mouku a na kostky nakrájené máslo a míchejte, dokud směs nezhoustne.

6

Odstavte ze sporáku a vmíchejte do směsi jeden bílek.

7

Směs nalijte do mísy a nechte ochladit na pokojovou teplotu.

8

Za stálého míchání přidávejte po jednom žloutky.

9

Zbylé bílky našlehejte za postupného přidávání cukru, dokud neztuhnou.

10

Našlehané bílky opatrně zapracujte do čokoládové směsi.

11

Lžící naplňte suflé směs do připravených forem.

12

Pekáč zalijte horkou vodou do poloviny forem a zasuňte jej do trouby ve spodní třetině.

13

Snižte teplotu trouby na 190 °C.

14

Pečte 25-30 minut (menší formy), nebo 35-40 minut (větší formy).

15

Během pečení suflé nikdy neotvírejte troubu!

16

Během pečení si připravte servírovací talířky a práškový cukr.

17

Po skončení pečení vyjměte formy z trouby, vyklopte na dezertní talířky, posypte práškovým cukrem a servírujte. Pozor, suflé si udrží tvar pouze několik minut!