Klasický dezert, jehož příprava je mylně považována za komplikovanou. Opak je pravdou, stačí přesně dodržovat postup a nikdy neotvírat troubu během pečení. Servírujte okamžitě, než pěna slehne.
Rozpuštěné máslo na přípravu forem
Základní směs na suflé bez bílků lze připravit předem a skladovat v lednici. Před přípravou vyjměte včas z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu
Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 200 °C
Příprava forem
Vytřete formy rozpuštěným máslem a vysypte je cukrem. Zbylý cukr oklepejte.
Prohněťte máslo a mouku
Máslo a mouku vložte do misky a prohněťte. Rozválejte do válečku a ten nakrájejte na menší kousky.
Rozpusťte mléko s čokoládou
Mléko, nasekanou čokoládu a kakaový prášek vložte do rendlíku a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu.
Přidejte mouku
Přidejte mouku a na kostky nakrájené máslo a míchejte, dokud směs nezhoustne.
Odstavte
Odstavte ze sporáku a vmíchejte do směsi jeden bílek.
Nalijte do mísy
Směs nalijte do mísy a nechte ochladit na pokojovou teplotu.
Přidejte žloutky
Za stálého míchání přidávejte po jednom žloutky.
Našlehejte bílky s cukrem
Zbylé bílky našlehejte za postupného přidávání cukru, dokud neztuhnou.
Bílky vmíchejte do směsi
Našlehané bílky opatrně zapracujte do čokoládové směsi.
Naplňte formy
Lžící naplňte suflé směs do připravených forem.
Formy umístěte na pekáč
Pekáč zalijte horkou vodou do poloviny forem a zasuňte jej do trouby ve spodní třetině.
Snižte teplotu
Snižte teplotu trouby na 190 °C.
Pečte 25-30 minut
Pečte 25-30 minut (menší formy), nebo 35-40 minut (větší formy).
Nikdy neotvírejte troubu
Během pečení suflé nikdy neotvírejte troubu!
Příprava servírování
Během pečení si připravte servírovací talířky a práškový cukr.
Hotovo
Po skončení pečení vyjměte formy z trouby, vyklopte na dezertní talířky, posypte práškovým cukrem a servírujte. Pozor, suflé si udrží tvar pouze několik minut!