FAQ
OBJEDNÁVKY
1. Úprava/zrušení objednávky
V případě potřeby zrušení objednávky nebo úpravy nás prosím kontaktujte skrze email onlineshop-cz@lindt.com. Úpravy zahrnují změnu počtu objednaných produktů, jejich úplné odstranění ze seznamu, či přidání neobjednaných produktů.
2. Registrace/objednávka bez registrace
Objednat si u nás může každý bez jakékoliv registrace. Chceme, aby jste se při nakupování cítili komfortně, bez nátlaku poskytnutí soukromých údajů. Při dokončení objednávky ovšem potřebujeme pár z nich pro efektivní vyřízení objednávky.
3. Zpracování objednávky
O stavu Vaší objednávky budete vždy aktuálně informováni přes emailovou adresu, kterou jste nám poskytli při jejím potvrzení. Rádi případně zodpovíme Vaše dodatečné otázky na naší emailové adrese onlineshop-cz@lindt.com.
4. Faktura
K získání faktury na Vaši objednávku, nezapomeňte zvolit tuto možnost při dokončení objednávky. Po vyplnění údajů o Vaší firmě si jejich správnost prosím zkontrolujte. Fakturu následně obdržíte s Vaší objednávkou.
5. Ochrana osobních údajů
V každém kroku Vašeho nakupování online se staráme o ochranu Vašich osobních údajů. Naše stránky využívají SSL šifrování, keré zajišťuje ochranu všech poskytnutých osobních údajů vůči třetím stranám. Data Vámi poskytnutá budou námi použita pouze pro vyřízení objednávky a případné zlepšení našich služeb. Více informací ohledně ochrany osobních údajů můžete nalézt v Obchodních podmínkách. Respektujeme Vaše soukromí, a proto činíme opatření k jeho nejlepšímu zajištění. LINDT & SPRÜNGLI využívá cookies z řady důvodů, zejména k podpoře funkčnosti našich stránek a k pochopení, jak návštěvníci našich stránek využívají k reklamě šité na míru.
PLATBA
1. Dostupné platební metody
Záleží nám na Vašem pohodlí při nakupování a proto se snažíme neustále zlepšovat naše podmínky. Aktuálně je možné platit pouze online pomocí:
- platební karty
- Apple Pay, Google Pay
DORUČOVACÍ SLUŽBA
1. Doručení domů
Doba dodání: Doba dodání produktů, které jsou na skladě, činí 1-3 pracovní dny.
Cena za dodání: Objednávky nad 1000 Kč jsou doručovány zdarma.
Při nižší částce jsou započítány náklady na dopravu, které činí 105 Kč za PPL a 69 Kč za Zásilkovnu.
Kým bude můj balíček doručen?
Naše produkty zasíláme naším logistickým partnerem PPL nebo Zásilkovna.
Rád bych balíček doručil jako dárek.
V případě, že byste rádi darovali balíček Lindt, uveďte do poznámky Váš požadavek, abychom na to při přípravě Vašeho balíčku brali zřetel.
2. Cool letní doprava
Zásilky jsou v létě často vystaveny vyšším teplotám než obvykle. Protože nám v Lindt záleží především na kvalitě, a to bez ohledu na počasí, naleznete v každé objednávce speciální chladicí sáčky, které mají za úkol ochránit čokoládu před vysokými teplotami. V horkých letních dnech můžete chladící sáčky znovu použít, jednoduše je předtím vložte do mrazničky na dobu minimálně 6 hodin.
REKLAMAČNÍ ŘÁD
1. V případě, že naše produkty nedostáli Vašeho očekávání
V případě, že naše produkty nedostáli Vašeho očekávání, máte ze zákona možnost na vrácení objednávky do 14 dnů bez uvedení důvodu. Prosíme Vás v takovém případě o zaslání Oznámení skrze Váš email na naši kontaktní adresu onlineshop-cz@lindt.com, nebo poštou na adresu Praha - Karlín, Karolinská 650/1, PSČ 18600, Česká republika. Vaší platbu Vám do 14 dnů od doručení oznámení vrátíme ve stejné formě, jako byla objednávka uhrazena.
2. Podání stížnosti
Všichni zaměstnanci společnosti Lindt&Sprüngli se zasazují o důležitost nejvyšší kvality našich čokolád a usilují o co nejpozitivnější zážitky našich zákazníků. Je nám velice líto, jestli naše produkty nedostály Vašich očekávání. Velmi jednoduše můžete v takovém případě podat stížnost na adresu onlineshop-cz@lindt.com nebo poslat poštou na adresu Praha - Karlín, Karolinská 650/1, PSČ 18600, Česká republika. Toto oznámení by mělo obsahovat Vaše jméno, emailovou adresu, korespondenční adresu, číslo objednávky, datum jejího vyzvednutí, účet a důvod stížnosti. Během 14 dnů Vaši stížnost vyřídíme.
SVĚT ČOKOLÁDY – PRODUKTY
1. Jak uskladňovat čokoládu?
Věříme, že naše čokoláda je ta nejlepší na celém světě. Mistři čokolády Lindt nepřetržitě pracují na nových receptech a zajišťují čerstvost napříč celou produkcí I distribucí. Chceme, aby naše jedinečná delikátní čokoláda zpříjemnila Vaše sladké momenty.
Pamatujte, že naše produkty jsou náchylné na vysokou teplotu. Vhodná skladovací teplota našich čokolád je mezi 16° až 18° stupni Celsia. K plnému požitku z jejich lahodné chute, prosím skladujte v této teplotě.
2. Alergeny
Seznam alergenů najdete u každého produktu jak na online stránkách tak uvedených ve složení přímo na obalu našich produktů. Prosím, dbejte těmto položkám pozornost před objednáním. Záleží nám na Vaší bezpečnosti.
3. Bezlepkové produkty
Lepek může být obsažen v mnohých produktech, které Lindt&Spüngli nabízí, ať už v podobě cereálních přísad, nebo jako složka pšenice. Přesto, že naše produkty s vysokým obsahem kakaa, jako například Lindt Excellence 70%, lepek neobsahují, nejsou tyto produkty označeny jako “bezlepkové” kvůli standardům, které tyto produkty musí splňovat. Dokud naše produkty takové označení nemají, prosíme zákazníky s bezlepkovou dietou, aby naše produkty nekonzumovali, ani nehledali rady lékařů k vyřazení možnosti alergických reakcí.
Je nám velice líto, že existují lidé, kteří si naše produkty nemohou vychutnat, a proto doufám, že v budoucnu přijdeme na trh s nabídkou přizpůsobenou různým dietním požadavkům.
4. Datum spotřeby čokolád
Minimální trvanlivost odesílaných produktů jsou 3 měsíce, pokud je produkt ve slevě, může být minimální trvanlivost kratší a v takovém případě je uvedena u daného produktu. Tyto případy by měly být každopádně vzácné. Když má náš produkt označenou minimální trvanlivost do konce srpna, znamená to, že produkt může být bezpečně zkonzumován do posledního dne měsíce srpna.
5. Používá společnost Lindt & Sprüngli palmový olej a je tento olej z udržitelných zdrojů?
Palmový olej, olej z palmových jader a jejich frakce se v omezeném množství používají v některých náplních naší čokolády. Lindt & Sprüngli nakupuje méně než 0,01 % celosvětové sklizně palmového oleje.
Tyto produkty jsou sice důležité pro své vlastnosti související s rozpouštěním a pro zajištění neutrální chuti, ale jejich výroba za nekontrolovaných podmínek může být spojena s problémy v oblasti životního prostředí a sociální udržitelnosti, včetně odlesňování a přeměny rašelinišť, ztráty biologické rozmanitosti, vykořisťování pracovníků a nepříznivých dopadů na místní komunity a původní obyvatelstvo. Palmový olej však lze vyrábět odpovědně, pokud je pěstován ve vhodných oblastech a s náležitým ohledem na životní prostředí a místní komunitu.
Palmový olej je rostlinný olej s vysokou výtěžností. Ve srovnání se sójou, řepkou a slunečnicí potřebuje palmový olej k produkci stejného objemu výrazně méně půdy. Uvědomujeme si, že zákaz a nahrazení palmového oleje jinými plodinami by si vyžádalo vyčlenění většího množství půdy na výrobu rostlinného oleje na celém světě, pravděpodobně na úkor přírodní lesní půdy. Jsme přesvědčeni, že nejlepším způsobem, jak chránit a obnovovat deštné pralesy a ohrožená stanoviště, je podniknout kroky pro udržitelnější výrobu palmového oleje. Z těchto důvodů nakupujeme pouze palmový olej certifikovaný podle udržitelného standardu Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO)(v Evropě: V USA: kombinace "Segregated" a "Mass Balance") a na obalech našich výrobků použití palmového oleje vždy deklarujeme.
Zde se dozvíte víc.
6. Odkud pochází naše kakao?
Srdcem naší čokolády jsou kakaové boby. Vědět, který z mnoha různých původů kakaových bobů nejlépe přispěje k charakteristické chuti výrobku, je dovednost, kterou jsme v průběhu času zdokonalovali. Zásadní rozdíl je mezi kakaem konzumním a kakaem jemné chuti. Spotřební kakao je kakao s výraznou chutí. Tvoří největší podíl (90-95 %) celkové světové produkce kakaa a pěstuje se především v západní Africe. Společnost Lindt & Sprüngli používá boby Forastero (konzumní kakao) z Ghany. Zbývajících 5-10 % celosvětové sklizně kakaa tvoří kakao jemné chuti. Jemné aromatické kakao je vysoce kvalitní kakao s jemným aroma. Pěstuje se především v Latinské Americe a Karibiku. Společnost Lindt & Sprüngli používá jemné aromatické kakaové boby (Criollo a Trinitario) z Ekvádoru, Madagaskaru, Dominikánské republiky, Papuy-Nové Guineje a Peru. Ve všech zemích, odkud kakaové boby odebíráme, je zaveden náš vlastní program udržitelnosti, farmářský program Lindt & Sprüngli.
Poté, co jsme v roce 2020 dosáhli svého cíle získávat 100 % kakaových bobů prostřednictvím farmářského programu, jsme v roce 2021 náš farmářský program rozšířili o kakaové máslo z Pobřeží slonoviny. Jedná se o významné kroky na cestě k našemu cíli získávat do roku 2025 všechny naše kakaové výrobky (boby, máslo, prášek a čokoládovou hmotu) prostřednictvím programů udržitelnosti.
Další informace.
7. Co dělá společnost Lindt & Sprüngli pro udržitelné získávání kakaových bobů?
V roce 2008 jsme zavedli farmářský program Lindt & Sprüngli v Ghaně a v následujících letech v ostatních zemích, kde nakupujeme kakaové boby (Ekvádor, Dominikánská republika, Madagaskar, Papua Nová Guinea a Peru), abychom podporovali naše pěstitele kakaa, jejich rodiny a místní komunity. Tři hlavní cíle programu jsou zvýšit pružnost pěstitelů, snížit riziko dětské práce a zachovat biologickou rozmanitost a přírodní ekosystémy. Další informace zde.
8. Kromě kakaových bobů se při výrobě čokolády používá také kakaové máslo a kakaový prášek, Jak udržitelné jsou tyto suroviny?
Společnost Lindt & Sprüngli si dala za cíl do roku 2025 nakupovat 100 % svého kakaa (bobů, másla, prášku a čokoládové hmoty) prostřednictvím programů udržitelnosti.
Po dosažení cíle nákupu 100 % kakaových bobů prostřednictvím našeho farmářského programu Lindt & Sprüngli v roce 2020, jsme program v roce 2021 rozšířili na kakaové máslo. V roce 2022 už bylo možné nakupovat prostřednictvím našeho programu i malé množství kakaového prášku, tím se krok za krokem blížíme k dosažení našeho cíle do roku 2025.
9. Jak udržitelné je balení naší čokolády?
Společnost Lindt & Sprüngli spolupracuje na několika obalových iniciativách směřujících ke splnění pěti cílů pokrývajících dopad obalu po celou dobu jeho životního cyklu, od nákupu surovin po návrh možností recyklace nebo opakovaného použití. Tak například plánujeme do roku 2025 nakupovat 100 % dřevěných a papírových obalů z dodavatelských řetězců certifikovaných z hlediska udržitelnosti a dosáhnout toho, aby 100 % našich obalů bylo recyklovatelných nebo opakovaně použitelných. Kromě inovativních obalových řešení, které průběžně zavádíme, také aktivně měníme naše produktové portfolio, abychom snížili hmotnost obalu a množství odpadu při jeho výrobě, a minimalizovali množství zničených obalů. Čokoláda je křehký výrobek, který musí být optimálně chráněn před vlivy prostředí. Proto musíme při vývoji nových obalů mít vždy na zřeteli kritéria udržitelnosti, bezpečnosti potravin a jakosti.
10. Jak bojuje společnost Lindt & Sprüngli proti odlesňování deštných pralesů za účelem pěstování kakaa?
Pěstování kakaa představuje vysoké riziko ztráty biodiverzity z důvodu odlesňování nebo farmářských praktik poškozujících životní prostředí. Hlásíme se k odpovědnosti za přispění k prevenci odlesňování hnaného potřebou pěstovat více kakaa. Proto jsme v roce 2019 zavedli program Kakao bez odlesňování a akční plán pro zemědělské využívání lesů.
Hlavní cíle našeho akčního plánu pro pěstování kakaa jsou:
- Nenakupovat kakao pěstované v chráněných oblastech podle místních zákonů
- Nepodporovat rozšiřování ploch pro pěstování kakaa do oblastí vymezených přístupem High Carbon Stock (HCS) nebo rovnocenným přístupem
- Zemědělsko-lesnické systémy pro produkci kakaa
- Podporovat komunitní ochranu a obnovu lesa
11. Jaké si společnost Lindt & Sprüngli stanovila cíle v oblasti řešení změny klimatu?
Řízení a vykazování emisí skleníkových plynů (GHG) ve společnosti Lindt & Sprüngli je historicky zaměřeno na emise z výroby čokolády v našich závodech (v rozsahu 1 a 2). Vzhledem k našemu přímému vlivu to byl logický první krok. Nyní zásadně měníme náš přístup, aby odpovídal nejlepším dostupným vědeckým poznatkům o řešení změny klimatu a zohledňoval naši kompletní uhlíkovou stopu, včetně emisí z celého našeho hodnotového řetězce (rozsah 3). V důsledku toho se společnost Lindt & Sprüngli v roce 2021 zavázala definovat vědecky podložené cíle (SBT), včetně krátkodobého cíle snížení emisí a cíle dosažení nulových čistých emisí v dlouhodobém horizontu. V letošním roce jsme naše cíle předložili iniciativě Science Based Targets (SBTi) a oznámíme je v druhé polovině roku 2023.
V mezidobí jsme se zavázali dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů v našem výrobním procesu o 2 % ročně oproti úrovni roku 2020 na tunu produkce. V roce 2022 jsme dosáhli celkového snížení o 21 % ve srovnání s úrovní v roce 2020.
12. Zavázala se společnost Lindt & Sprüngli k udržitelným obchodním praktikám?
Ano. Veškeré informace o našem závazku udržitelnosti najdete na našich webových stránkách. Společnost Lindt & Sprüngli každoročně zveřejňuje zprávu o udržitelnosti, ve které informuje o pokroku v plnění svých závazků. Další informace naleznete na naších firemních webových stránkách.
KONTAKT
1. Jak nás můžete kontaktovat?
Máte-li jakékoliv dotazy, které nebyly zodpovězeny v sekci FAQ, naši zaměstanci na pobočkách Vám velice rádi pomohou. Prosím kontaktujte nás na email: onlineshop-cz@lindt.com.
DALŠÍ PŘÍSADY VE VÝROBCÍCH LINDT
1. Používá společnost Lindt & Sprüngli palmový olej a je tento olej z udržitelných zdrojů?
Palmový olej, olej z palmových jader a jejich frakce se v omezeném množství používají v některých náplních naší čokolády. Lindt & Sprüngli nakupuje méně než 0,01 % celosvětové sklizně palmového oleje.
Tyto produkty jsou sice důležité pro své vlastnosti související s rozpouštěním a pro zajištění neutrální chuti, ale jejich výroba za nekontrolovaných podmínek může být spojena s problémy v oblasti životního prostředí a sociální udržitelnosti, včetně odlesňování a přeměny rašelinišť, ztráty biologické rozmanitosti, vykořisťování pracovníků a nepříznivých dopadů na místní komunity a původní obyvatelstvo. Palmový olej však lze vyrábět odpovědně, pokud je pěstován ve vhodných oblastech a s náležitým ohledem na životní prostředí a místní komunitu.
Palmový olej je rostlinný olej s vysokou výtěžností. Ve srovnání se sójou, řepkou a slunečnicí potřebuje palmový olej k produkci stejného objemu výrazně méně půdy. Uvědomujeme si, že zákaz a nahrazení palmového oleje jinými plodinami by si vyžádalo vyčlenění většího množství půdy na výrobu rostlinného oleje na celém světě, pravděpodobně na úkor přírodní lesní půdy. Jsme přesvědčeni, že nejlepším způsobem, jak chránit a obnovovat deštné pralesy a ohrožená stanoviště, je podniknout kroky pro udržitelnější výrobu palmového oleje. Z těchto důvodů nakupujeme pouze palmový olej certifikovaný podle udržitelného standardu Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO)(v Evropě: V USA: kombinace "Segregated" a "Mass Balance") a na obalech našich výrobků použití palmového oleje vždy deklarujeme.
Zde se dozvíte víc.
RŮZNÉ DOTAZY NA NAŠE VÝROBKY
1. Odkud pochází naše kakao?
Srdcem naší čokolády jsou kakaové boby. Vědět, který z mnoha různých původů kakaových bobů nejlépe přispěje k charakteristické chuti výrobku, je dovednost, kterou jsme v průběhu času zdokonalovali. Zásadní rozdíl je mezi kakaem konzumním a kakaem jemné chuti. Spotřební kakao je kakao s výraznou chutí. Tvoří největší podíl (90-95 %) celkové světové produkce kakaa a pěstuje se především v západní Africe. Společnost Lindt & Sprüngli používá boby Forastero (konzumní kakao) z Ghany. Zbývajících 5-10 % celosvětové sklizně kakaa tvoří kakao jemné chuti. Jemné aromatické kakao je vysoce kvalitní kakao s jemným aroma. Pěstuje se především v Latinské Americe a Karibiku. Společnost Lindt & Sprüngli používá jemné aromatické kakaové boby (Criollo a Trinitario) z Ekvádoru, Madagaskaru, Dominikánské republiky, Papuy-Nové Guineje a Peru. Ve všech zemích, odkud kakaové boby odebíráme, je zaveden náš vlastní program udržitelnosti, farmářský program Lindt & Sprüngli.
Poté, co jsme v roce 2020 dosáhli svého cíle získávat 100 % kakaových bobů prostřednictvím farmářského programu, jsme v roce 2021 náš farmářský program rozšířili o kakaové máslo z Pobřeží slonoviny. Jedná se o významné kroky na cestě k našemu cíli získávat do roku 2025 všechny naše kakaové výrobky (boby, máslo, prášek a čokoládovou hmotu) prostřednictvím programů udržitelnosti.
Další informace.
2. Co dělá společnost Lindt & Sprüngli pro udržitelné získávání kakaových bobů?
V roce 2008 jsme zavedli farmářský program Lindt & Sprüngli v Ghaně a v následujících letech v ostatních zemích, kde nakupujeme kakaové boby (Ekvádor, Dominikánská republika, Madagaskar, Papua Nová Guinea a Peru), abychom podporovali naše pěstitele kakaa, jejich rodiny a místní komunity. Tři hlavní cíle programu jsou zvýšit pružnost pěstitelů, snížit riziko dětské práce a zachovat biologickou rozmanitost a přírodní ekosystémy. Další informace zde.
3. Kromě kakaových bobů se při výrobě čokolády používá také kakaové máslo a kakaový prášek, Jak udržitelné jsou tyto suroviny?
Společnost Lindt & Sprüngli si dala za cíl do roku 2025 nakupovat 100 % svého kakaa (bobů, másla, prášku a čokoládové hmoty) prostřednictvím programů udržitelnosti.
Po dosažení cíle nákupu 100 % kakaových bobů prostřednictvím našeho farmářského programu Lindt & Sprüngli v roce 2020, jsme program v roce 2021 rozšířili na kakaové máslo. V roce 2022 už bylo možné nakupovat prostřednictvím našeho programu i malé množství kakaového prášku, tím se krok za krokem blížíme k dosažení našeho cíle do roku 2025.
4. Jak udržitelné je balení naší čokolády?
Společnost Lindt & Sprüngli spolupracuje na několika obalových iniciativách směřujících ke splnění pěti cílů pokrývajících dopad obalu po celou dobu jeho životního cyklu, od nákupu surovin po návrh možností recyklace nebo opakovaného použití. Tak například plánujeme do roku 2025 nakupovat 100 % dřevěných a papírových obalů z dodavatelských řetězců certifikovaných z hlediska udržitelnosti a dosáhnout toho, aby 100 % našich obalů bylo recyklovatelných nebo opakovaně použitelných. Kromě inovativních obalových řešení, které průběžně zavádíme, také aktivně měníme naše produktové portfolio, abychom snížili hmotnost obalu a množství odpadu při jeho výrobě, a minimalizovali množství zničených obalů. Čokoláda je křehký výrobek, který musí být optimálně chráněn před vlivy prostředí. Proto musíme při vývoji nových obalů mít vždy na zřeteli kritéria udržitelnosti, bezpečnosti potravin a jakosti.
5. Jak bojuje společnost Lindt & Sprüngli proti odlesňování deštných pralesů za účelem pěstování kakaa?
Pěstování kakaa představuje vysoké riziko ztráty biodiverzity z důvodu odlesňování nebo farmářských praktik poškozujících životní prostředí. Hlásíme se k odpovědnosti za přispění k prevenci odlesňování hnaného potřebou pěstovat více kakaa. Proto jsme v roce 2019 zavedli program Kakao bez odlesňování a akční plán pro zemědělské využívání lesů.
Hlavní cíle našeho akčního plánu pro pěstování kakaa jsou:
- Nenakupovat kakao pěstované v chráněných oblastech podle místních zákonů
- Nepodporovat rozšiřování ploch pro pěstování kakaa do oblastí vymezených přístupem High Carbon Stock (HCS) nebo rovnocenným přístupem
- Zemědělsko-lesnické systémy pro produkci kakaa
- Podporovat komunitní ochranu a obnovu lesa
6. Jaké si společnost Lindt & Sprüngli stanovila cíle v oblasti řešení změny klimatu?
Řízení a vykazování emisí skleníkových plynů (GHG) ve společnosti Lindt & Sprüngli je historicky zaměřeno na emise z výroby čokolády v našich závodech (v rozsahu 1 a 2). Vzhledem k našemu přímému vlivu to byl logický první krok. Nyní zásadně měníme náš přístup, aby odpovídal nejlepším dostupným vědeckým poznatkům o řešení změny klimatu a zohledňoval naši kompletní uhlíkovou stopu, včetně emisí z celého našeho hodnotového řetězce (rozsah 3). V důsledku toho se společnost Lindt & Sprüngli v roce 2021 zavázala definovat vědecky podložené cíle (SBT), včetně krátkodobého cíle snížení emisí a cíle dosažení nulových čistých emisí v dlouhodobém horizontu. V letošním roce jsme naše cíle předložili iniciativě Science Based Targets (SBTi) a oznámíme je v druhé polovině roku 2023.
V mezidobí jsme se zavázali dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů v našem výrobním procesu o 2 % ročně oproti úrovni roku 2020 na tunu produkce. V roce 2022 jsme dosáhli celkového snížení o 21 % ve srovnání s úrovní v roce 2020.
7. Zavázala se společnost Lindt & Sprüngli k udržitelným obchodním praktikám?
Ano. Veškeré informace o našem závazku udržitelnosti najdete na našich webových stránkách. Společnost Lindt & Sprüngli každoročně zveřejňuje zprávu o udržitelnosti, ve které informuje o pokroku v plnění svých závazků. Další informace naleznete na naších firemních webových stránkách.