DĚDICTVÍ LINDOR

Z vánoční vzácnosti k celosvětově nejoblíbenějším pralinkám.

Naše pralinky LINDOR zasáhly svět rychlostí blesku.

1949: Báječné začátky

Krátce po druhé světové válce, byli naši Mistři čokolády pověřeni úkolem vynalezení něčeho nového a tak delikátního, že to doslova okouzlí zákazníky. Mělo to být něco, co svět ještě předtím neochutnal. Z počátku se to zdálo nekonečným obdobím vytváření, avšak LINDOR byl zrozen v roce 1949. Tato nová receptura proměnila čokoládu v rozplývající se zlato. Není tedy divu, že je součástí názvu francouzsky zlato "or" zkombinované s Lindt.

Early Lindor box with a trumpet.
Early Lindor box.

1949: Býčí oko

První tabulka LINDOR byla stvořena na podzim v roce 1950. Reklamní kanály propagovaly naši čokoládu jako nejmilovanější pochoutku, která byla středem pozornosti všech - podařilo se nám prosadit!

1962: Zpečetěné potvrzení

Rok 1962 umožnil uvedení charakteristického krajkového lemování na balení LINDOR. Krajka byla inspirována slavnou St. Gallen krajkou. Tento vzor měl odkazovat na luxusní, umělecký a elegantní produkt, který zůstal věrný švýcarskému dědictví. Značka se udržela koruním produktem dodnes s krajkou dosvědčující náš závazek udržet si nejvyšší kvalitu a to ve všem, co děláme.

Pro výjimečné sezónní příležitosti je přidána k tomuto ikonickému produktu malá jiskra - nenechte si tak utéct hvězdičky obdivující naše vánoční balení, nebo malá srdíčka, která přichází pro den sv.Valentýna. 

St. Gallen lace patterned box.
Lindor Christmas decorations.

1969: Jednou o Vánocích...

Jako sezónní kampaň v roce 1967, téměř 20 let poté, co byla receptura stvořena, přišel náš světově známý a milovaný produkt na trh v podobě kulatých pralinek, které napodobovaly vánoční ozdoby. Díky nové receptuře byla čokoláda dostatečně jemná k naplnění kulatých formiček a rychlému zaschnutí, díky čemuž mohla být pevná vnější vrstva naplněna krémově se rozplývající čokoládovou náplní.

Pralinky LINDOR se velmi rychle staly populárními a zákazníci nabývali dojmu, že Vánoce dorazily o něco dřív - když slavnostní období skončilo, pralinky z trhu zmizely bez jediné stopy. Překvapení zákazníci se vyptávali, kam pralinky zmizely? LINDOR pralinky byly tak moc postrádány, že krátce po té, co byly z regálů odebrány, se do nich opět navrátily a staly se tak stálým produktem v našem portfoliu. Brzy se z nich stal symbol společnosti Lindt a celosvětový čokoládový fenomén.

S jejich kulatým tvarem a charakteristickým červeným balením jsou pralinky LINDOR s pevnou čokoládovou vrstvou a krémovou náplní rozpoznatelnou lahůdkou obdivovanou po celém světě. Různí výrobci zkusili napodobit tyto ikonické pralinky, avšak všichni selhali. Hlídáme si naši recepturu velmi pozorně. Dnes Lindt produkuje více než miliardu pralinek LINDOR v téměř 100 zemích.

1984: Uvedení čerstvých příchutí

V roce 1984, Lindt rozšířil řadu pralinek LINDOR a zahrnul LINDOR Hořký, pralinku z hořké čokolády s hořkosladkou krémovou náplní. Krátce poté následoval LINDOR Bílý v roce 1985 a LINDOR Lískový oříšek v roce 1994. Tyto tři příchutě se staly charakteristikami značky LINDOR společně s naší jedničkou: LINDOR Mléčný. Švýcarští Mistři čokolády Lindt však dále vyvíjejí nové příchutě k rozšíření příchutí LINDOR - sledují se zvyky a trendy na místních trzích k přizpůsobení se každého chuťového pohárku.

Všechny naše výrobky jsou stvořeny s Vaší pomocí. Proto se příchutě pralinek LINDOR liší v jednotlivých zemích a v různých ročních sezónách. V USA jsou pralinky LINDOR s arašídovým máslem přivítány s obrovským entusiasmem, přičemž Lindor s mentolem těší zákazníky v období Vánoc po celém světě. Každé období tak přináší své vlastní potěšení.

Na jaře jsou středem pozornosti pralinky LINDOR Stracciatella (v některých zemích známé jako Cookies and Cream). Na podzim dominují známé pralinky LINDOR s lískovými ořechy a v zimě jsou dostupné pralinky s různorodými hřejivými směsi koření, jako je skořice a koriandr. Dodnes zůstává ale celosvětově nejoblíbenější tradiční LINDOR Mléčný, který zaujímá více jak 50% tržního podílu z celé značky. Není náhodou, že je pralinka LINDOR Mléčný známá jako "Královna čokolády".

A collection of Lindor flavours.
Master Chocolatier with customers.

2009: Váš názor se počítá

Dostáváme nesčetné množství dopisů od zákazníků každý den - jako jste Vy. Ať už nám děkují, nebo chtějí inspirovat nové receptury, vážíme si každého z nich. Mistři čokolády Lindt vždy berou tyto nápady v potaz k objevování nových cest, jak Vás samotné překvapit a potěšit. Takto například vznikla XXL pralinka LINDOR v Itálii.

K dosažení ještě více provázanější výroby se v roce 2009 zorganizoval LINDOR festival ve Švýcarsku. Tyto festivaly umožňují našim Mistrům poznat Vás a pochopit Vaše chuťové pohárky. V návaznosti na téma chuti, věděli jste, že každý z nás si pralinku LINDOR nejlépe vychutná jiným způsobem? Jsou zde nadšení zpřízněnci LINDORu, kteří si vloží celou pralinku do úst najednou a rozkousnou ji. Ostatní milovníci LINDORu si vychutnávají pralinku skrze postupné rozplývání k dosažení postupného odhalení celé chuťové palety. Dále, jsou tu ti z nás, kteří se do pralinky zakousnou na půl a dále si vychutnávají krém z druhé půlky a nechávají si tak pochoutku rozpouštět v puse ještě déle.

Jaký chuťový typ jste Vy? Podělte se! Rádi od Vás uslyšíme, protože bez Vás bychom nebyli tam, kde dnes jsme. Proto bychom Vám rádi za nás za všechny v Lindt poděkovali za umožnění našeho úspěchu.