Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

HISTORIE Lindt

Podnikatelská duše. Možnost objevovat. Vynález konšování. Perfektní partnerství. To je příběh vzniku společnosti Lindt & Sprüngli. P

Počátek 19.století

PRŮKOPNICI ČOKOLÁDY

Vše začalo s otevřením malé cukrářské prodejny Davida Sprüngli v Curychu. Podnik rostl rychle zejména díky podnikatelské duši a nezastavitelné vášni. Brzy se stalo jméno Sprüngli slavným v čokoládovém odvětví.

1845: Počátky úspěchu

V malém cukrářském obchůdku na Marktgasse v centru Curychu stvořili David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann první pevnou čokoládovou tabulku v německy mluvící části Švýcarska. Čokoláda se stala vzápětí ohromným úspěchem.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: První továrna

Sprüngli strmě rostl a otevřel tak továrnu v Horgenu v roce 1847. Čokoláda byla cítit ve vzduchu hned po spuštění produkce.

Druhá polovina 19. století

PERFEKTNÍ PARTNERSTVÍ

V průběhu druhé poloviny 19. století rozšířil David Sprüngli svůj podnik a začal tak budovat veleslavné jméno. Jeho dva synové Rudolf a Johann Rudolf byli odhodláni převzít společnost a přerozdělit si majetek. V době, kdy se tyto interní změny ve Sprüngli děly, Rodolphe Lindt - syn farmaceuta, zrovna začínal se svým malým cukrovinkovým obchůdkem v Bernu...

1859: Nová cukrárna

Sprüngli slavnostně otevřel druhou cukrárnu na hlavním náměstí Paradeplatz v Curychu - nyní nejznámější cukrárna Sprüngli. Elegantní interiér velice rychle dostál oblíbení místních a stal se tak častým místem pro setkání.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Vynález konšování

V začátcích, krátce po otevření v roce 1879 společnost Rodolphe Lindt a jeho synů produkovala pouze tvrdou a hořkou čokoládu. Nenechal se ale odradit, zdokonaloval a vymýšlel, až jednou... Byl páteční večer po měsících testování a on opustil továrnu aniž by konšovací stroj vypnul. Zapomněl, nebo to udělal schválně? To už se nedozvíme. Stroj ale nepřetržitě pracoval celou noc a celý víkend. Čokoláda byla změněna jednou provždy. Tak začala nenapodobitelně krémová, světově známá čokoláda Lindt.

Tajemstvím této krémově jemné čokolády je celé v míchání - konšování. Rovnoměrné a dlouhodobé promíchávání kakaového másla, kakaové hmoty a mléka, o dalších ingrediencích nemluvě. Technika Lindt konšování stvořila vysněnou "rozplývající čokoládu", tak jemnou a chutnou, že jí není možné odolat. Takto začala čokoládová revoluce. Dnes je konšování využíváno všemi výrobci čokolády po celém světě.

1892: Rozdělení mezi bratry

Když se Rudolf Sprüngli-Ammann rozhodl ze společnosti odstoupit, rozdělil společnost mezi své syny Johanna Rudolfa a Davida Roberta. Johann Rudolf převzal továrnu, zatímco se jeho mladší bratr staral o dva cukrářské obchůdky.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Zrození Lindt & Sprüngli

Po vzniku Lindt na základě tajemství v roce 1879 se Švýcarsko objevilo na světových mapách jako prvotřídní čokoládový výrobce. Toho si rychle povšiml Sprüngli. Jeho zájem byl popichovaný a tak poznal svého čokoládového společníka.

Tyto dvě rodiny se však nepotkali až do roku 1899. Johann Rudolf Sprüngli právě dokončil budování větší továrny v Kilchbergu, kde je dnes mezinárodní centrála. Ta sloužila zvýšení produkční kapacity. V Bernu převyšovala poptávka pro krémové čokoládě schopnosti Rodolpha Lindta a jeho zastaralých strojů.

Proto, když Sprüngli nabídl odkoupit společnost za pozoruhodných 1,5 milionů zlatých franků včetně zaměstnanců a tajného receptu, Lindt souhlasil pod podmínkou, že bude mít možnost ovlivnit budoucnost společnosti. Tímto způsobem vzniklo perfektní partnerství. Dvě odlišné společnosti od tehdy působí bok po boku: Sprüngli a Lindt & Sprüngli - nebo, jak jsme tehdy byli proslulí " Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli".

Počátek 20.století

Vytrvalost navzdory utrpení

Na počátku nového století vše plně prosperovalo v Lindt & Sprüngli, což zahrnovalo i své nesnáze. Navzdory první světové válce vzkvétal průmysl švýcarských čokolád, zejména díky podílu společnosti Lindt & Sprüngli. Během roku 1915 byla většina naší produkce exportována do zahraničí. Později v druhé světové válce byla společnost vystavena ještě větším nejistotám, avšak neztratila na kvalitě svých nastavených standardů. Bylo to zejména díky odhodlání k udržení nejvyšší kvality, což vyústilo ve významný nárůst tržeb s koncem války, kdy jsme souběžně oslavili výročí sta let.

1920: První pobočka v zahraničí

Ve dvacátých letech 20.století usilovala společnost o rozšíření do zahraničních zemí skrze vybudování lokálních agentur v Německu a Spojených státech amerických. V roce 1928 se tak zřídila první oficiální dceřinná společnost v Berlíně s továrnou na licencovanou produkci: “Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG”

Horse and carriage chocolate delivery.
Druhá polovina 20. století

Mezinárodní expanze

Společnost pokračovala v růstu na všech klíčových trzích s vlastními dceřinými nebo distribučními společnostmi. Dnes je Lindt & Sprüngli jedničkou na světovém trhu s prémiovou čokoládou a je známá svými klasickými čokoládami.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945: 100 let Lindt & Sprüngli

Válka skončila a nám bylo 100. Lindt & Sprüngli oslavoval s 12ti dílnou reklamou a spotřeba se oživila.

1945 Lindt chocolate advert.
Early Lindor bars.

1949: Čokoládové zlato - Lindor

V návaznosti na konec války usilovali Mistři čokolády Lindt o stvoření něčeho zcela nového pro povzbuzení myslí spotřebitelů. Rozhodli se započít s experimenty nových receptů a zdokonalovat metodu konšování až do roku 1949, kdy přišli  s čokoládou tak neskutečně jemnou, že se ji dalo přirovnat k tekutému zlatu. Pojmenovali ji Lindor. Prvně byla uvedena v podobě tabulky krémově jemné a neodolatelně chutné čokoládové tabulky. Lindor byl spojován s pralinkami zabalených do fólie až o 20 let později. Zajímalo by Vás více z této významné historie?

Zjistit více

1952: Hopsající překvapení: Lindt Zlatý Zajíček

V roce 1952 se na prodejních regálech prvně objevil Lindt Zlatý Zajíček známy i jako Gold Bunny. Jeden ze švýcarských Mistrů čokolády se nechal inspirovat svou dcerkou a stvořil tak zajíčka z mléčné čokolády, kterého zabalil do zlaté fólie a daroval mu červenou stužku na krk s malou rolničkou, aby se nikdy neztratil. Dnes je Zlatý zajíček Lindt hlavní postavou Velikonoc a oznamuje tak příchod jara. Chtěli byste znát celý příběh o Lindt Zlatém zajíčkovi?

Zjistit více
Gold bunny with baby bunny.
Early Lindor truffles.

1969: Celosvětově oblíbené  pralinky LINDOR

V roce 1969 uvedl Lindt & Sprüngli dlouhoočekávanou pralinku LINDOR zabalenou v červené fólii jako součást vánoční kampaně. Dočkaly se okamžitého úspěchu od zákazníků, kteří byli velmi zklamaní, když spolu s Vánoci odcházely i pralinky. 

ZJISTIT VÍCE

1979: Lindt pralinky

Před koncem desetiletí se pralinky Lindt oddělili do vlastní produktové řady a stvořily tak prémiovou selekci čokoládových pralinek pro významné události.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt Excellence Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

V roce 1989 byla vytvořena další klasika. Společnost Lindt & Sprüngli představila mimořádně tenké tabulkové čokolády EXCELLENCE s intenzivní a elegantní chutí a jemnou texturou.

OBJEVTE EXCELLENCE
Počátek 21.století

Budoucnost Lindt & Sprüngli

V Lindt & Sprüngli jsme odhodláni vyvíjet nové a neobjevené příchutě, které budou inspirovat naše zákazníky a zároveň zachovávat nejvyšší kvalitu v každém jednotlivém produktu. Na přelomu století jsme se zaměřovali na zavedení nejmodernějších technologií a získání Russel Stover v USA (2014) s bohatstvím nových delikátních výrobků přinesl svět Lindt blíž k Vám všem díky vzrušujícím iniciativám.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: PROGRAM PRO PĚSTITELE Lindt & Sprüngli 

Udržitelnost je nedílnou součástí firemní filozofie společnosti Lindt & Sprüngli a je pevně zakotvena ve své strategii, od získávání kakaových bobů po čokoládový produkt. Od roku 2008 je zemědělský program Lindt & Sprüngli součástí tohoto závazku k udržitelnosti.

Zjistit více

2009: Vzrušující rok

Mezinárodní šampión tenisu Roger Federer původem ze Švýcarska se stal ambasadorem značky pro společnost v roce 2009. Ve stejném roce se maloobchodní síť Lindt & Sprüngli rozšířila celosvětově a čokoláda Lindt se tak stala dostupnou pro výrazně širší obecenstvo.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt chocolate teddy.

2011: Vánoční kouzlo Lindt - Medvídek TEDDY

Medvídek Lindt známy jako Lindt Teddybyl uveden pro ještě větší kouzlo Vánoc v průběhu sezóny v roce 2011.

2013: Věnujme zpět

V roce 2013 založila Lindt & Sprüngli nadaci "Lindt Cocoa Foundation" a "Lindt Chocolate Competence Foundation". Nadace Lindt Cocoa Foundation zlepšuje sociální a ekologické prostředí kolem výroby čokolády. Podporuje udržitelné zemědělství a doplňuje stávající úsilí zaměřené na zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa. Zatímco charitativní nadace Lindt Chocolate Competence Foundation si klade za cíl udržet, kultivovat a propagovat dlouhodobé postavení Švýcarska jako místa podnikání s čokoládou a dále posílit švýcarskou odbornost na výrobu čokolády.

Zjistit více
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Home of Chocolate

Lindt & Sprüngli otevřel dveře Domova Čokolády, muzea a čokoládové továrny v jednom pro oslavu 175 let výročí. Vybudován u mezinárodní centrály v Kilchbergu, zastřešuje interaktivní výstavy, výzkum a výrobní zařízení a je zároveň světově největším čokoládovým obchůdkem. Nachází se zde i kavárna a čokoládovna specializovaná na kurzy pečení. Jako v Domově Čokolády zde není překvapením, že je zde jedna ze světově největších čokoládových fontán! 

Dnes je Lindt & Sprüngli domovem charakterizujícím blaho, kvalitu a sladké potěšení napříč světem. Jsme světovým lídrem prémiové čokolády se zázemím ve více než 120 zemích světa a továrnami v USA a evropských zemích. Navzdory našemu růstu je společnost Lindt & Sprüngli tuzemskou společností - důkazem je, že švýcaři zůstávají našimi největšími šampióny skrze 1 zkonzumovanou pralinku na obyvatele denně. 

Zjistit více

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success