- Úvod
- Lindt Historie | CZ
HISTORIE Lindt
Podnikatelská duše. Možnost objevovat. Vynález konšování. Perfektní partnerství. To je příběh vzniku společnosti Lindt & Sprüngli. P
PRŮKOPNICI ČOKOLÁDY
Vše začalo s otevřením malé cukrářské prodejny Davida Sprüngli v Curychu. Podnik rostl rychle zejména díky podnikatelské duši a nezastavitelné vášni. Brzy se stalo jméno Sprüngli slavným v čokoládovém odvětví.
1845: Počátky úspěchu
V malém cukrářském obchůdku na Marktgasse v centru Curychu stvořili David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann první pevnou čokoládovou tabulku v německy mluvící části Švýcarska. Čokoláda se stala vzápětí ohromným úspěchem.
1847: První továrna
Sprüngli strmě rostl a otevřel tak továrnu v Horgenu v roce 1847. Čokoláda byla cítit ve vzduchu hned po spuštění produkce.
PERFEKTNÍ PARTNERSTVÍ
1859: Nová cukrárna
Sprüngli slavnostně otevřel druhou cukrárnu na hlavním náměstí Paradeplatz v Curychu - nyní nejznámější cukrárna Sprüngli. Elegantní interiér velice rychle dostál oblíbení místních a stal se tak častým místem pro setkání.
1879: Vynález konšování
V začátcích, krátce po otevření v roce 1879 společnost Rodolphe Lindt a jeho synů produkovala pouze tvrdou a hořkou čokoládu. Nenechal se ale odradit, zdokonaloval a vymýšlel, až jednou... Byl páteční večer po měsících testování a on opustil továrnu aniž by konšovací stroj vypnul. Zapomněl, nebo to udělal schválně? To už se nedozvíme. Stroj ale nepřetržitě pracoval celou noc a celý víkend. Čokoláda byla změněna jednou provždy. Tak začala nenapodobitelně krémová, světově známá čokoláda Lindt.
Tajemstvím této krémově jemné čokolády je celé v míchání - konšování. Rovnoměrné a dlouhodobé promíchávání kakaového másla, kakaové hmoty a mléka, o dalších ingrediencích nemluvě. Technika Lindt konšování stvořila vysněnou "rozplývající čokoládu", tak jemnou a chutnou, že jí není možné odolat. Takto začala čokoládová revoluce. Dnes je konšování využíváno všemi výrobci čokolády po celém světě.
1892: Rozdělení mezi bratry
Když se Rudolf Sprüngli-Ammann rozhodl ze společnosti odstoupit, rozdělil společnost mezi své syny Johanna Rudolfa a Davida Roberta. Johann Rudolf převzal továrnu, zatímco se jeho mladší bratr staral o dva cukrářské obchůdky.
1899: Zrození Lindt & Sprüngli
Po vzniku Lindt na základě tajemství v roce 1879 se Švýcarsko objevilo na světových mapách jako prvotřídní čokoládový výrobce. Toho si rychle povšiml Sprüngli. Jeho zájem byl popichovaný a tak poznal svého čokoládového společníka.
Tyto dvě rodiny se však nepotkali až do roku 1899. Johann Rudolf Sprüngli právě dokončil budování větší továrny v Kilchbergu, kde je dnes mezinárodní centrála. Ta sloužila zvýšení produkční kapacity. V Bernu převyšovala poptávka pro krémové čokoládě schopnosti Rodolpha Lindta a jeho zastaralých strojů.
Proto, když Sprüngli nabídl odkoupit společnost za pozoruhodných 1,5 milionů zlatých franků včetně zaměstnanců a tajného receptu, Lindt souhlasil pod podmínkou, že bude mít možnost ovlivnit budoucnost společnosti. Tímto způsobem vzniklo perfektní partnerství. Dvě odlišné společnosti od tehdy působí bok po boku: Sprüngli a Lindt & Sprüngli - nebo, jak jsme tehdy byli proslulí " Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli".
Vytrvalost navzdory utrpení
Na počátku nového století vše plně prosperovalo v Lindt & Sprüngli, což zahrnovalo i své nesnáze. Navzdory první světové válce vzkvétal průmysl švýcarských čokolád, zejména díky podílu společnosti Lindt & Sprüngli. Během roku 1915 byla většina naší produkce exportována do zahraničí. Později v druhé světové válce byla společnost vystavena ještě větším nejistotám, avšak neztratila na kvalitě svých nastavených standardů. Bylo to zejména díky odhodlání k udržení nejvyšší kvality, což vyústilo ve významný nárůst tržeb s koncem války, kdy jsme souběžně oslavili výročí sta let.
1920: První pobočka v zahraničí
Ve dvacátých letech 20.století usilovala společnost o rozšíření do zahraničních zemí skrze vybudování lokálních agentur v Německu a Spojených státech amerických. V roce 1928 se tak zřídila první oficiální dceřinná společnost v Berlíně s továrnou na licencovanou produkci: “Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG”
Mezinárodní expanze
Společnost pokračovala v růstu na všech klíčových trzích s vlastními dceřinými nebo distribučními společnostmi. Dnes je Lindt & Sprüngli jedničkou na světovém trhu s prémiovou čokoládou a je známá svými klasickými čokoládami.
1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli
Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again.
1945: 100 let Lindt & Sprüngli
Válka skončila a nám bylo 100. Lindt & Sprüngli oslavoval s 12ti dílnou reklamou a spotřeba se oživila.
1949: Čokoládové zlato - Lindor
V návaznosti na konec války usilovali Mistři čokolády Lindt o stvoření něčeho zcela nového pro povzbuzení myslí spotřebitelů. Rozhodli se započít s experimenty nových receptů a zdokonalovat metodu konšování až do roku 1949, kdy přišli s čokoládou tak neskutečně jemnou, že se ji dalo přirovnat k tekutému zlatu. Pojmenovali ji Lindor. Prvně byla uvedena v podobě tabulky krémově jemné a neodolatelně chutné čokoládové tabulky. Lindor byl spojován s pralinkami zabalených do fólie až o 20 let později. Zajímalo by Vás více z této významné historie?
1952: Hopsající překvapení: Lindt Zlatý Zajíček
V roce 1952 se na prodejních regálech prvně objevil Lindt Zlatý Zajíček známy i jako Gold Bunny. Jeden ze švýcarských Mistrů čokolády se nechal inspirovat svou dcerkou a stvořil tak zajíčka z mléčné čokolády, kterého zabalil do zlaté fólie a daroval mu červenou stužku na krk s malou rolničkou, aby se nikdy neztratil. Dnes je Zlatý zajíček Lindt hlavní postavou Velikonoc a oznamuje tak příchod jara. Chtěli byste znát celý příběh o Lindt Zlatém zajíčkovi?
1969: Celosvětově oblíbené pralinky LINDOR
V roce 1969 uvedl Lindt & Sprüngli dlouhoočekávanou pralinku LINDOR zabalenou v červené fólii jako součást vánoční kampaně. Dočkaly se okamžitého úspěchu od zákazníků, kteří byli velmi zklamaní, když spolu s Vánoci odcházely i pralinky.
1979: Lindt pralinky
Před koncem desetiletí se pralinky Lindt oddělili do vlastní produktové řady a stvořily tak prémiovou selekci čokoládových pralinek pro významné události.
1989: EXCELLENCE
V roce 1989 byla vytvořena další klasika. Společnost Lindt & Sprüngli představila mimořádně tenké tabulkové čokolády EXCELLENCE s intenzivní a elegantní chutí a jemnou texturou.
Budoucnost Lindt & Sprüngli
V Lindt & Sprüngli jsme odhodláni vyvíjet nové a neobjevené příchutě, které budou inspirovat naše zákazníky a zároveň zachovávat nejvyšší kvalitu v každém jednotlivém produktu. Na přelomu století jsme se zaměřovali na zavedení nejmodernějších technologií a získání Russel Stover v USA (2014) s bohatstvím nových delikátních výrobků přinesl svět Lindt blíž k Vám všem díky vzrušujícím iniciativám.
2008: PROGRAM PRO PĚSTITELE Lindt & Sprüngli
Udržitelnost je nedílnou součástí firemní filozofie společnosti Lindt & Sprüngli a je pevně zakotvena ve své strategii, od získávání kakaových bobů po čokoládový produkt. Od roku 2008 je zemědělský program Lindt & Sprüngli součástí tohoto závazku k udržitelnosti.
2009: Vzrušující rok
Mezinárodní šampión tenisu Roger Federer původem ze Švýcarska se stal ambasadorem značky pro společnost v roce 2009. Ve stejném roce se maloobchodní síť Lindt & Sprüngli rozšířila celosvětově a čokoláda Lindt se tak stala dostupnou pro výrazně širší obecenstvo.
2011: Vánoční kouzlo Lindt - Medvídek TEDDY
Medvídek Lindt známy jako Lindt Teddybyl uveden pro ještě větší kouzlo Vánoc v průběhu sezóny v roce 2011.
2013: Věnujme zpět
V roce 2013 založila Lindt & Sprüngli nadaci "Lindt Cocoa Foundation" a "Lindt Chocolate Competence Foundation". Nadace Lindt Cocoa Foundation zlepšuje sociální a ekologické prostředí kolem výroby čokolády. Podporuje udržitelné zemědělství a doplňuje stávající úsilí zaměřené na zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa. Zatímco charitativní nadace Lindt Chocolate Competence Foundation si klade za cíl udržet, kultivovat a propagovat dlouhodobé postavení Švýcarska jako místa podnikání s čokoládou a dále posílit švýcarskou odbornost na výrobu čokolády.
2020: Home of Chocolate
Lindt & Sprüngli otevřel dveře Domova Čokolády, muzea a čokoládové továrny v jednom pro oslavu 175 let výročí. Vybudován u mezinárodní centrály v Kilchbergu, zastřešuje interaktivní výstavy, výzkum a výrobní zařízení a je zároveň světově největším čokoládovým obchůdkem. Nachází se zde i kavárna a čokoládovna specializovaná na kurzy pečení. Jako v Domově Čokolády zde není překvapením, že je zde jedna ze světově největších čokoládových fontán!
Dnes je Lindt & Sprüngli domovem charakterizujícím blaho, kvalitu a sladké potěšení napříč světem. Jsme světovým lídrem prémiové čokolády se zázemím ve více než 120 zemích světa a továrnami v USA a evropských zemích. Navzdory našemu růstu je společnost Lindt & Sprüngli tuzemskou společností - důkazem je, že švýcaři zůstávají našimi největšími šampióny skrze 1 zkonzumovanou pralinku na obyvatele denně.