HISTORIE Lindt

Podnikatelská duše. Možnost objevovat. Vynález konšování. Perfektní partnerství. To je příběh vzniku společnosti Lindt & Sprüngli. P

Počátek 19.století

PRŮKOPNICI ČOKOLÁDY

Vše začalo s otevřením malé cukrářské prodejny Davida Sprüngli v Curychu. Podnik rostl rychle zejména díky podnikatelské duši a nezastavitelné vášni. Brzy se stalo jméno Sprüngli slavným v čokoládovém odvětví.

1845: Počátky úspěchu

V malém cukrářském obchůdku na Marktgasse v centru Curychu stvořili David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann první pevnou čokoládovou tabulku v německy mluvící části Švýcarska. Čokoláda se stala vzápětí ohromným úspěchem.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: První továrna

Sprüngli strmě rostl a otevřel tak továrnu v Horgenu v roce 1847. Čokoláda byla cítit ve vzduchu hned po spuštění produkce.

Druhá polovina 19. století

PERFEKTNÍ PARTNERSTVÍ

V průběhu druhé poloviny 19. století rozšířil David Sprüngli svůj podnik a začal tak budovat veleslavné jméno. Jeho dva synové Rudolf a Johann Rudolf byli odhodláni převzít společnost a přerozdělit si majetek. V době, kdy se tyto interní změny ve Sprüngli děly, Rodolphe Lindt - syn farmaceuta, zrovna začínal se svým malým cukrovinkovým obchůdkem v Bernu...

1859: Nová cukrárna

Sprüngli slavnostně otevřel druhou cukrárnu na hlavním náměstí Paradeplatz v Curychu - nyní nejznámější cukrárna Sprüngli. Elegantní interiér velice rychle dostál oblíbení místních a stal se tak častým místem pro setkání.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Vynález konšování

V začátcích, krátce po otevření v roce 1879 společnost Rodolphe Lindt a jeho synů produkovala pouze tvrdou a hořkou čokoládu. Nenechal se ale odradit, zdokonaloval a vymýšlel, až jednou... Byl páteční večer po měsících testování a on opustil továrnu aniž by konšovací stroj vypnul. Zapomněl, nebo to udělal schválně? To už se nedozvíme. Stroj ale nepřetržitě pracoval celou noc a celý víkend. Čokoláda byla změněna jednou provždy. Tak začala nenapodobitelně krémová, světově známá čokoláda Lindt.

Tajemstvím této krémově jemné čokolády je celé v míchání - konšování. Rovnoměrné a dlouhodobé promíchávání kakaového másla, kakaové hmoty a mléka, o dalších ingrediencích nemluvě. Technika Lindt konšování stvořila vysněnou "rozplývající čokoládu", tak jemnou a chutnou, že jí není možné odolat. Takto začala čokoládová revoluce. Dnes je konšování využíváno všemi výrobci čokolády po celém světě.

1892: Rozdělení mezi bratry

Když se Rudolf Sprüngli-Ammann rozhodl ze společnosti odstoupit, rozdělil společnost mezi své syny Johanna Rudolfa a Davida Roberta. Johann Rudolf převzal továrnu, zatímco se jeho mladší bratr staral o dva cukrářské obchůdky.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Zrození Lindt & Sprüngli

Po vzniku Lindt na základě tajemství v roce 1879 se Švýcarsko objevilo na světových mapách jako prvotřídní čokoládový výrobce. Toho si rychle povšiml Sprüngli. Jeho zájem byl popichovaný a tak poznal svého čokoládového společníka.

Tyto dvě rodiny se však nepotkali až do roku 1899. Johann Rudolf Sprüngli právě dokončil budování větší továrny v Kilchbergu, kde je dnes mezinárodní centrála. Ta sloužila zvýšení produkční kapacity. V Bernu převyšovala poptávka pro krémové čokoládě schopnosti Rodolpha Lindta a jeho zastaralých strojů.

Proto, když Sprüngli nabídl odkoupit společnost za pozoruhodných 1,5 milionů zlatých franků včetně zaměstnanců a tajného receptu, Lindt souhlasil pod podmínkou, že bude mít možnost ovlivnit budoucnost společnosti. Tímto způsobem vzniklo perfektní partnerství. Dvě odlišné společnosti od tehdy působí bok po boku: Sprüngli a Lindt & Sprüngli - nebo, jak jsme tehdy byli proslulí " Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli".

Počátek 20.století

Vytrvalost navzdory utrpení

Na počátku nového století vše plně prosperovalo v Lindt & Sprüngli, což zahrnovalo i své nesnáze. Navzdory první světové válce vzkvétal průmysl švýcarských čokolád, zejména díky podílu společnosti Lindt & Sprüngli. Během roku 1915 byla většina naší produkce exportována do zahraničí. Později v druhé světové válce byla společnost vystavena ještě větším nejistotám, avšak neztratila na kvalitě svých nastavených standardů. Bylo to zejména díky odhodlání k udržení nejvyšší kvality, což vyústilo ve významný nárůst tržeb s koncem války, kdy jsme souběžně oslavili výročí sta let.

1920: První pobočka v zahraničí

Ve dvacátých letech 20.století usilovala společnost o rozšíření do zahraničních zemí skrze vybudování lokálních agentur v Německu a Spojených státech amerických. V roce 1928 se tak zřídila první oficiální dceřinná společnost v Berlíně s továrnou na licencovanou produkci: “Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG”

Horse and carriage chocolate delivery.
Druhá polovina 20. století

Mezinárodní expanze

Společnost pokračovala v růstu na všech klíčových trzích s vlastními dceřinými nebo distribučními společnostmi. Dnes je Lindt & Sprüngli jedničkou na světovém trhu s prémiovou čokoládou a je známá svými klasickými čokoládami.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945: 100 let Lindt & Sprüngli

Válka skončila a nám bylo 100. Lindt & Sprüngli oslavoval s 12ti dílnou reklamou a spotřeba se oživila.

1945 Lindt chocolate advert.
Early Lindor bars.

1949: Čokoládové zlato - Lindor

V návaznosti na konec války usilovali Mistři čokolády Lindt o stvoření něčeho zcela nového pro povzbuzení myslí spotřebitelů. Rozhodli se započít s experimenty nových receptů a zdokonalovat metodu konšování až do roku 1949, kdy přišli  s čokoládou tak neskutečně jemnou, že se ji dalo přirovnat k tekutému zlatu. Pojmenovali ji Lindor. Prvně byla uvedena v podobě tabulky krémově jemné a neodolatelně chutné čokoládové tabulky. Lindor byl spojován s pralinkami zabalených do fólie až o 20 let později. Zajímalo by Vás více z této významné historie?

Zjistit více

1952: Hopsající překvapení: Lindt Zlatý Zajíček

V roce 1952 se na prodejních regálech prvně objevil Lindt Zlatý Zajíček známy i jako Gold Bunny. Jeden ze švýcarských Mistrů čokolády se nechal inspirovat svou dcerkou a stvořil tak zajíčka z mléčné čokolády, kterého zabalil do zlaté fólie a daroval mu červenou stužku na krk s malou rolničkou, aby se nikdy neztratil. Dnes je Zlatý zajíček Lindt hlavní postavou Velikonoc a oznamuje tak příchod jara. Chtěli byste znát celý příběh o Lindt Zlatém zajíčkovi?

Zjistit více
Gold bunny with baby bunny.
Early Lindor truffles.

1969: Celosvětově oblíbené  pralinky LINDOR

V roce 1969 uvedl Lindt & Sprüngli dlouhoočekávanou pralinku LINDOR zabalenou v červené fólii jako součást vánoční kampaně. Dočkaly se okamžitého úspěchu od zákazníků, kteří byli velmi zklamaní, když spolu s Vánoci odcházely i pralinky. 

ZJISTIT VÍCE

1979: Lindt pralinky

Před koncem desetiletí se pralinky Lindt oddělili do vlastní produktové řady a stvořily tak prémiovou selekci čokoládových pralinek pro významné události.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt Excellence Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

V roce 1989 byla vytvořena další klasika. Společnost Lindt & Sprüngli představila mimořádně tenké tabulkové čokolády EXCELLENCE s intenzivní a elegantní chutí a jemnou texturou.

OBJEVTE EXCELLENCE
Počátek 21.století

Budoucnost Lindt & Sprüngli

V Lindt & Sprüngli jsme odhodláni vyvíjet nové a neobjevené příchutě, které budou inspirovat naše zákazníky a zároveň zachovávat nejvyšší kvalitu v každém jednotlivém produktu. Na přelomu století jsme se zaměřovali na zavedení nejmodernějších technologií a získání Russel Stover v USA (2014) s bohatstvím nových delikátních výrobků přinesl svět Lindt blíž k Vám všem díky vzrušujícím iniciativám.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: PROGRAM PRO PĚSTITELE Lindt & Sprüngli 

Udržitelnost je nedílnou součástí firemní filozofie společnosti Lindt & Sprüngli a je pevně zakotvena ve své strategii, od získávání kakaových bobů po čokoládový produkt. Od roku 2008 je zemědělský program Lindt & Sprüngli součástí tohoto závazku k udržitelnosti.

Zjistit více

2009: Vzrušující rok

Mezinárodní šampión tenisu Roger Federer původem ze Švýcarska se stal ambasadorem značky pro společnost v roce 2009. Ve stejném roce se maloobchodní síť Lindt & Sprüngli rozšířila celosvětově a čokoláda Lindt se tak stala dostupnou pro výrazně širší obecenstvo.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt chocolate teddy.

2011: Vánoční kouzlo Lindt - Medvídek TEDDY

Medvídek Lindt známy jako Lindt Teddybyl uveden pro ještě větší kouzlo Vánoc v průběhu sezóny v roce 2011.

2013: Věnujme zpět

V roce 2013 založila Lindt & Sprüngli nadaci "Lindt Cocoa Foundation" a "Lindt Chocolate Competence Foundation". Nadace Lindt Cocoa Foundation zlepšuje sociální a ekologické prostředí kolem výroby čokolády. Podporuje udržitelné zemědělství a doplňuje stávající úsilí zaměřené na zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa. Zatímco charitativní nadace Lindt Chocolate Competence Foundation si klade za cíl udržet, kultivovat a propagovat dlouhodobé postavení Švýcarska jako místa podnikání s čokoládou a dále posílit švýcarskou odbornost na výrobu čokolády.

Zjistit více
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Home of Chocolate

Lindt & Sprüngli otevřel dveře Domova Čokolády, muzea a čokoládové továrny v jednom pro oslavu 175 let výročí. Vybudován u mezinárodní centrály v Kilchbergu, zastřešuje interaktivní výstavy, výzkum a výrobní zařízení a je zároveň světově největším čokoládovým obchůdkem. Nachází se zde i kavárna a čokoládovna specializovaná na kurzy pečení. Jako v Domově Čokolády zde není překvapením, že je zde jedna ze světově největších čokoládových fontán! 

Dnes je Lindt & Sprüngli domovem charakterizujícím blaho, kvalitu a sladké potěšení napříč světem. Jsme světovým lídrem prémiové čokolády se zázemím ve více než 120 zemích světa a továrnami v USA a evropských zemích. Navzdory našemu růstu je společnost Lindt & Sprüngli tuzemskou společností - důkazem je, že švýcaři zůstávají našimi největšími šampióny skrze 1 zkonzumovanou pralinku na obyvatele denně. 

Zjistit více

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success