0

Dokonalé spojení: Založení společnosti Lindt & Sprüngli

Rodolphe Lindt byl se svou chocolat fondant úspěšný a bernská smetánka si jej začala předcházet. Čokoládu od něj chtěli všichni. Ale museli čekat. Zprvu trpělivě, pak podrážděně, nakonec rozhořčeně. Rodolphova stará továrna u řeky Aare nestačila, byla příliš malá a zastaralá.

A co Rodolphe Lindt udělal?

Netrápilo ho to, užíval si života, chodil na hony, na vernisáže, do salónů. Chocolat fondant prodával dcerám aristokratů v internátních školách v Neuenburgu a Bernu. Do továrny chodil, jen když měl náladu. A přijal Jeana Toblera, který se stal jeho obchodním cestujícím a zajistil, že kniha objednávek dál utěšeně rostla.

Děkuji, ale ne

Všichni se tehdy pokoušeli odhalit tajemství jeho receptury, ale bez úspěchu. Začaly mu tedy chodit nabídky. Německá firma si tajný recept cenila na tehdy neuvěřitelné tři miliony marek. Ale Lindt nabídku odmítl, svého receptu se nevzdal.

Prozíravost

Po roce 1895 byla Lindtova továrna zralá na demolici, zároveň nedokázal uspokojit stále rostoucí poptávku. Na Rodolphově čele přibývaly vrásky. V té době se setkal s obchodníkem, který za ním vážil cestu až z Curychu.

Znalost lidí

Bylo to na jaře 1898, skoro dvacet let od vynálezu chocolat fondant. Rodolphe Lindt se s curyšským obchodníkem, který měl vlastní výrobou čokolády a výjimečného podnikatelského ducha, setkal. Obchodník tušil, že Rodolphe Lindt bude chtít pokračovat ve vývoji nových postupů a hlavně bude chtít spolurozhodovat o tom, co se stane s jeho chocolat fondant.

Nabídka

Lindtovi tedy navrhl, že od něj koupí značku a recept na tajný proces konšování. Samozřejmě za dobrou cenu a ponechání vlivu na budoucí vývoj. Současně nabídl, že stávající zaměstnanci čokoládovny budou součástí nové společnosti.

Ano, prosím

Dnes by se řeklo: oboustranně výhodný obchod. Oba partneři dostali přesně to, co chtěli. Výrobce a bohatý podnikatel z Curychu i vynálezce chocolat fondant a držitel tajného receptu z Bernu. Tušili, ale tehdy to nevěděli jistě, že společnost bude jednou synonymem úspěchu.

Nová éra

Když Rodolphe Lindt oběma Sprüngliům – otci i synovi, odhalil tajný recept, byli ohromeni a museli přísahat, že jej nikomu neprozradí. Recept byl umístěn do sejfu, kde je dodnes. Zanedlouho byla chocolat fondant vyráběna v moderní čokoládovně v Kilchbergu poblíž Curychu. Pro nepovolané osoby byl vstup zakázán.