0

Průkopníci švýcarské čokolády v 19. století

Již přes 200 let je ve Švýcarsku čokoláda víc než jen pouhé sladké pokušení. Švýcarská čokoláda obsahuje pouze pečlivě vybrané suroviny a za jejím úspěchem stojí vynalézavý duch, cit pro kvalitu, tvrdá práce a velký smysl pro chuť a požitek.
Čokoláda ale rozhodně nepochází ze srdce Evropy a kakao tím méně. To Aztékové pili horkou čokoládu již ve 14. století. Podle španělského dobyvatele Hernána Cortése byla jejich verze nápoje hořká a silně kořeněná. I přesto kakaové boby okolo roku 1520 přivezl zpět do Evropy. Na španělském královském dvoře si čokoládu vylepšili – dvořané přidávali do nápoje med, cukr, vanilku a skořici pro zjemnění. Většina obyčejných lidí ale netušila, že něco takového vůbec existuje.
Čokoláda se poté rozšířila i na další evropské dvory, a mohla za to láska.

Když se španělská princezna Anna vdala za francouzského krále Ludvíka XIII, přivezla s sebou k velkému potěšení versailleského dvora i čokoládu. Nápoj se rychle rozšířil na všechny královské dvory v Evropě. Každý, kdo něco znamenal, pil čokoládu. Poptávka po čokoládě rostla. A co třeba čokoládový dezert? Čokoládu v pevné formě zatím nikdo neznal. Příležitost pro průkopníky. První výrobci čokolády začali experimentovat, pražit, mlít, mísit. V Itálii, Belgii, Holandsku - a především ve Švýcarsku.

Průkopnické období

19. století bylo obdobím průkopníků. Stavěly se továrny, byl vynalezen parní stroj, železnice, telefon – a taky čokoláda ve formě, kterou známe dnes – rozplývající se na jazyku. A jejím vynálezcem byl Rodolphe Lindt.

Švýcarsko, země čokolády? Švýcaři vyrábějí čokoládu pro celý svět. A hlavně pro sebe samé. Spotřebují jí více, než kterýkoli jiný národ.

Na začátku 19. století bylo Švýcarsko malá, těžko přístupná a chudá země. To nebyly zrovna nejlepší podmínky pro experimentátory s čokoládou. Bylo proto zapotřebí daleko víc nadšení, nápadů a podnikavosti. Švýcarům nic z toho nechybělo a tak mohl začít příběh velkého úspěchu.

Od roku 1819 se začala prosazovat jména, která dodnes symbolizují švýcarskou kvalitu. François-Louis Cailler, zakladatel první mechanizované výrobny čokolády a vynálezce mléčné čokolády. Philippe Suchard, cukrář a od roku 1826 i výrobce čokolády. Rudolf Sprüngli-Ammann, jenž v roce 1845 založil první čokoládovny v německy hovořící části Švýcarska. Aquilino Maestrani, výrobce čokolády z Ticina, který v roce 1852 otevřel čokoládovnu v Lucernu. A samozřejmě Rodolphe Lindt.
Se svou chocolat fondant položil Rodolphe Lindt v roce 1879 základy

 budoucího úspěchu společnosti Lindt & Sprüngli AG, kterou založil o dvacet let později spolu s Rudolfem Sprünglim. Švýcarská čokoláda se stala světoznámým pojmem. Díky její nepřekonatelné kvalitě i díky rostoucímu zájmu o cestování. Angličané, Němci, Rusové a Američané začali hromadně cestovat do Švýcarska. V módě byly hory, jezera a s nimi hotely a turistický průmysl. A jaký suvenýr si každý odvážel domů? Chocolat fondant! Spojení Chocolat Suisse se brzy stalo symbolem kvality. A je tomu tak dodnes – zvlášť pokud se jedná o čokoládu LINDT.

Mnohé se od té doby změnilo, ale chocolat surfin Rodolpha Lindta se stále vyrábí podle původního receptu z roku 1879 a balí se i do stejného obalu. I když nás kupředu žene invence průkopníků, víme, že znalci čokolády na celém světě si potrpí na tradiční kvalitu.

Recepty