0

Historie kakaa

Kakao – pokrm bohů…

Libozvučné latinské pojmenování Theobroma (pokrm bohů) bylo kakaovníku přisouzeno v roce 1753 švédským přírodopiscem Carlem von Linné.

Kakao bylo poprvé použito Olméky. Vyráběli jej z kakaových bobů, plodů kakaovníku. Tato první rozvinutá civilizace Střední Ameriky, žijící v dnešním Mexiku před více než třemi tisíci lety, využívala pro kultivaci kakaovníku tamní teplé a vlhké klima. I Mayové, kteří se v oblasti usadili několik století po zániku Olmécké kultury, používali kakaové boby k přípravě hořkého a silně kořeněného nápoje. Ten byl popíjen a obětován při posvátných obřadech, 

prováděných jejich kněžími, králi a šlechtou.
Mayská civilizace později také zanikla a kolem roku 900 př. n. l. byla nahrazena Toltéky a později Aztéky. Tyto dvě kultury tradici posvátného nápoje převzaly a nápoj pojmenovaly „xocoatl“ (xoco = hořký, atl = voda). Podle Aztéků byl hořký a kořeněný nápoj zdrojem moudrosti a energie, afrodisiakem i léčivým balzámem. Kakaové boby v té době sloužily jako platidlo a byly také obětovány bohům.

Prvním Evropanem, který se setkal s kakaem, byl Kryštof Kolumbus. V roce 1502, na své čtvrté cestě do Nového světa, kakao poprvé ochutnal, ale shledal jej příliš hořkým a kořeněným. O pár desítek let později, v roce 1528, přivezl španělský conquistador Hernando Cortés „hnědé zlato“ a recept na přípravu exotického nápoje do Španělska.

Španělé k osvěžujícímu nápoji přidali cukr a další ingredience a nazývali jej chocolate. Brzy se z něj stala módní záležitost a na španělském královském dvoře se jako pochoutka udržel téměř jedno století.
V roce 1615, když se španělská princezna Anna vdala za francouzského krále Ludvíka XIII., byl nápoj poprvé ochutnán ve Francii a odtud se rozšířil i na další královské dvory a do lepší společnosti  

v Evropě. Až do začátku průmyslové revoluce byla konzumace čokolády – stále ještě ve formě horkého nápoje – výsadou bohatých.
Později přišla éra průkopníků výroby čokolády v Itálii, Belgii, Německu, Holandsku a samozřejmě Švýcarsku. Ti objevili postupy a recepty pro výrobu pevné formy čokolády, která se pak stala dostupnou pro každého.

Do moderní historiie čokolády se zapsalo mnoho průkopníků, ale nejpřekvapivější inovací byl pravděpodobně proces konšování, vynalezený švýcarským výrobcem čokolády Rodolphem Lindtem v roce 1879. Díky tomuto postupu do té doby křehká, zrnitá a hořká hmota začala tát v ústech svých konzumentů a byla povýšena na jedno z nejušlechtilejších potěšení na světě.