0

Degustace všemi pěti smysly

Neutralizujte vaši chuť:

Když zkoušíte více druhů čokolády, neutralizujte mezi každým soustem vaši chuť: použijte bílý chléb, slabý šípkový čaj nebo minerálku. Před degustací nekuřte ani nejezte silně kořeněná jídla.

S degustací začněte u čokolády s nejnižším obsahem kakaa. Začněte u bílé čokolády, pokračujte mléčnou a nakonec ochutnávejte tmavou. Čokoládu ochutnávejte v klidu a pohodě, abyste se mohli soustředit na své smysly. Následující řádky vám objasní hlavní principy.

Zrak

Prohlédněte si barvu čokolády, stejnoměrnou strukturu a matně hedvábnou texturu.

Hmat

Posuďte texturu povrchu.

Sluch

Přidržte si tabulku čokolády u ucha a rozlomte ji.

Čich

Čichem vnímejte množství vůní, které čokoláda obsahuje.

Chuť

Dostáváme se k nejintenzivnejšímu zážitku z degustace čokolády...

Zrak

Během degustace čokolády je také důležitý první dojem. Zaměřte se nejprve na vzhled čokolády – její barvu, texturu a lesk.

Hmat

Posuďte texturu povrchu (od hladké po hrubší nebo drsnou).

Sluch

Přidržte si tabulku čokolády u ucha a rozlomte ji. Soustřeďte se na zvuk, který uslyšíte: může být jasný, nebo mírně tupý. Kvalitní čokoláda bez náplně při lámání vydává jasný křupavý zvuk. Odlomená hrana je hladká a bez úlomků.

Čich

Čichem vnímejte množství vůní, které čokoláda obsahuje. Vůni čokolády posuzujte tak, že si kousek přidržíte přímo pod nosem, nebo ji nechte rozpustit v ústech, vydechněte nosem a poté se nadechněte a vnímejte její aroma.

Chuť

Dostáváme se k nejintenzivnějšímu zážitku z degustace čokolády: Nechte si kousek čokolády pomalu rozpustit v ústech. Rozpuštěnou čokoládu rozprostřete jazykem tak, aby se dostala do kontaktu s vašimi chuťovými pohárky. Co cítíte?