Čokoláda & Víno

Degustace vína a čokolády

Při degustaci vína a čokolády je důležité využít všech pěti smyslů. Napřed otevřete víno, pak čokoládu. Poslechněte si, jak obal šustí při rozbalování a pomalu jej odtrhněte. Pohlaďte očima lahodnou čokoládu. Než si kousek odlomíte, nasajte vůni a vnímejte její aroma. Nechte malý kousek pomalu rozpustit v ústech. Vůni čokolády nejlépe vychutnáte, když budete vdechovat ústy a vydechovat nosem. Vůně tak zaplaví všechny vaše smysly. Soustřeďte se na aroma, na texturu a na dobu, po kterou se rozpouští. Co vám vůně a chuť připomínají?

Stejně postupujte s vínem. Nalijte ho do skleničky. Pokochejte se jeho barvou. Přičichněte si a nasajte jeho vůni. Upijte malý doušek a než jej spolknete, uvědomte si všechny jeho chutě a zkuste je pojmenovat. Je víno suché nebo sladké? Je čerstvé a chutná po ovoci? Máte pocit, že je v ústech lehké, nebo těžké a husté? A nyní ochutnejte víno spolu s čokoládou. Vezměte si další malý kousek čokolády a rozpusťte jej v ústech. Poté upijte doušek vína. Při polknutí čokolády a vína si všimněte, jak se jejich chutě doplňují. Jsou stejně sladké? Smísí se chuť čokolády a vína, nebo zůstanou rozdílné? Je kombinace obou chutí lepší, než každá chuť zvlášť? Vyzkoušejte různé kombinace vína a čokolády.

Vyzkoušejte čokoládu LINDT EXCELLENCE 70% Cocoa s odrůdou Merlot z čilských vinic

Čilský Merlot má plnou chuť a vůni. Najdete v něm med i karamel, růže i červené ovoce. S chutí tmavé čokolády se dobře snoubí víno s ovocnými podtóny. Experimentujte s čilskými Merloty nebo odrůdou Grenache z Austrálie: jsou to výrazná vína s živou chutí červeného ovoce a jemnou harmonickou dochutí.